Bugyi “Remake” II.

Bugyi “Remake” II.

Hétfőn leírtam, hogyan vettem le a mintát a szétkapott bugyiról. Most el is készítettem az új bugyit a mintából.

Nem volt zökkenő mentes, hiszen mikor „kerestem a szimmetriát” a szétnyúlt bugyin, féltem a kisebb de tetszetősebb formáját használni. Próbáltam menet közben igazítani, de végül nem fejeztem be, mivel láttam, hogy egy szörnyszülött lesz. (Persze mikor anyukámnak meséltem, az első reakciója az volt, hogy ha megvarrtam volna, majd belenőtt volna egyszer…jogos, de addigra már próbáltam kicsinyíteni.) Szóval ilyen ez a hobbi varrás 😀 néha kipróbálsz dolgokat, rá jössz, hogy az úgy nem jó, és újra gondolod, újra szabod végül valami szuper lesz belőle.

Mindenesetre az új mintám, már tökéletes lett, és a bugyi is pikk-pakk elkészült. Ha nincs maradék anyagcafatod, és félsz, hogy nem lesz jó a végeredmény, kotord elő egy nem használt pólód (vagy a párod egy általad utált darabját…..szeretlek drágám ^^ ) Lényeg, hogy lehetőleg legyen nyúlása.

Amire szükséged lesz:

  • pamut jersey (vagy pamutos) anyag maradék
  • varrógép
  • jersey tű(vagy strech tű)
  • szegő gumi
  • varró tű
  • cérna
  • szabó olló
  • kis olló
  • jelölő filc (vagy vékony szappan maradék, vagy szabókréta)
  • és egy kis türelem 🙂
  1. Először készítsük el a darabokat. Az eleje- és a háta részt tűzzük hajtott anyagszélre, körbe rajzoljuk, majd kiszabjuk őket 1-1x. Az üleprésszel is ez a helyzet, csak ebből két darabra lesz szükségünk.
  2. Ha nincs elnyúlva az eredeti bugyiról lebontott gumi, mérd le, és azonos méretben vágj két combra és egy derékra való darabot a szegő gumiból.
  3. A bugyi hátsó rész üleprésszel kezdjük. A két középső ülep rész hosszabbik fele közé be illesztjük a bugyi hátsó rész alját. Figyeljünk, színt színnel fordítva legyen a külső felére eső üleprészen, a belső felére esőnek pedig a színe nézzen a bugyi hátsó rész fonákjára. A három anyag réteget együtt varrjuk össze lock varrógéppel, vagy ha nincs, a háztartási varrógép cikk-cakk öltésével (esetleg stretch egyenes öltéssel, ha van rá mód).
  4. Most a bugyi eleje részét varrjuk a középső üleprészekhez. Először fogjuk a bugyi elejéhez szín-színnel szemben, a kívülre eső középső üleprész elejét, majd a bugyi többi részét a két középső üleprész közé hajtva, hozzá tűzzük a középső üleprész belülre eső felét az elejéhez. Ezt a három réteg anyagot is össze varrjuk.
  5. Kifordítjuk a bugyit, és a két középső részt a combvonalban összeférceljük. (kihagyható, de sok bosszúságtól kíméled meg magad.)
  6. A comb gumik felvarrásával kezdjük. A szegő gumi úgy van kialakítva, hogy középen szépen meghajlik, így könnyű félbe hajtani. Az anyagszélére ráhajtjuk a gumit és cikk-cakk öltéssel úgy varrjuk végig, hogy kicsit a gumit magunk felé húzzuk. Figyeljünk oda, hogy csak a gumit húzzuk a bugyi anyagát, ne nyújtsuk vele. Ezt a lépést ismételd meg a másik combrészen is. ( ha nincs gumi, passzé anyaggal is kivitelezhető. Ekkor a passzé csíkot hosszában félbe vasaljuk, és az anyag széléhez illesztve a három réteget összefogva, együtt varrjuk össze, cikk-cakk öltéssel elszegve)
  7. Varrjuk össze a bugyi egyik oldalát.
  8. A bugyi derékrészére a gumit ugyan azzal a módszerrel varrjuk fel, mint a comboknál.
  9. Varrjuk össze a bugyi másik oldalát is, és ezzel el is készült a bugyi.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Rongybaba blog Facebook oldalon, vagy lépj be a Gyermekruha szabás-varrás csoportba. Ha bármi észrevételed, kérdésed vagy tipped van, bátran írj akár a csoportba, vagy az info [kukac] rongybaba.hu e-mail címen

One thought on “Bugyi “Remake” II.

Comments are closed.

Comments are closed.
A kódot a vágólapra másoltad.